10 zlatih pravil za zdravo in hitro hujsanje

Veliko lahko naredite že same!

Veliko lahko naredite že same, s strokovno pomočjo in prilagojenimi programi shujšanja ter oblikovanja telesa pa vam ob strani stojimo tudi mi.

Vemo, da stres in pretirano sedenje negativno vpliva na naš organizem in hkrati škoduje našemu zdravju. Prehrana je prvi korak na poti do zdravega življenjskega sloga. 

Verjetno niste edine, ki ste se že kdaj čudile zakaj imate kljub redni rekreaciji še vedno enako število kilogramov ali zakaj se niste enkrat že znebile odvečne maščobe na trebušnem delu in pridobile tako želen plosk trebuh.

Ali pa sodite med tiste, ki redno izpuščajo zajtrk, potem na hitro pojejo »kosilo« (sendvič, sladki prigrizek itn.) in delovni dan končajo hrepeneč po pravi hrani. Ker pridete domov lačne, seveda jeste že med pripravljanjem večerje, nato na hitro pojeste večerjo in še vedno čutite lakoto ter s takim ritmom nadaljujete s prigrizkom še v večer. Zveni znano?

Kljub temu, da zmanjšamo stres in se sedenju zoperstavimo z vadbo, pa še vedno ni učinkovitih rezultatov. Zakaj? Zato ker vse slabe prehranjevalne navade kljub aktivnosti vodijo v debelost.

Veliko lahko naredite že same, s strokovno pomočjo in prilagojenimi programi shujšanja ter oblikovanja telesa pa vam ob strani stojimo tudi mi.

1. Ne izpuščajte zajtrka!
Zajtrk vam omogoča dnevni zagon. Pri ljudeh, ki ne jedo zajtrka, se čuti manjša delovna energija ter zaradi izpuščenega obroka obstaja tudi večja možnost preobjedanja kasneje čez dan.
Če niste ravno jutranji tip človeka, pojejte vsaj nekaj v roku dveh urah odkar budni. Odštejte si kalorije pri večerji in jih dodajte k zajtrku. Ker boste manj jedli za večerjo, bo večja verjetnost, da se boste zbudili lačni in v zajtrku tudi dejansko začeli uživati.

2. Ne dovolite si, da bi bili lačni.
Jejte vsaj vsake 4 ure in obroke delite na polovico.  5 ali šest skromnih obrokov od 8-ih zjutraj do 20-ih zvečer porazdeljenih preko dneva učinkuje bolje od treh izdatnih. Tako boste enako količino hrane razporedili čez cel dan in telesu zagotovili konstantno energijo ter njeno »izkoriščanje«. Na primer: pojejte banano takoj ko vstanete in nato čez eno uro, ko se uredite, še ostali del zajtrka.

3. Jejte počasi.
Za preveliko količino zaužite hrane je dostikrat kriva tudi naglica današnjega življenjskega ritma. Vsak grižljaj naj bi po nasvetih strokovnjakov prežvečili v ustih najmanj dvajsetkrat, predno gre v požiralnik.  Za vsak obrok si je potrebno vzeti pol ure ter hrano dobro prežvečiti, saj tako pospešujemo prebavo. Naš prebavni sistem in njegovi sokovi potrebujejo namreč ravno toliko časa za sprejem hrane in njeno poznejšo prebavo. Z dobrim žvečenjem ne boste pripomogli samo k dobri prebavi in dobremu počutju temveč boste dejansko začeli tudi uživati ob hrani in  v njenemu dobremu okusu.

4. Jejte čimveč nepredelanih živil, ki rastejo iz zemlje.
Sadje, zelenjava in žitarice vsebuje veliko vlaknin, ki zmanjšujejo proces prebavljanja in se zato po njih ne čutimo prenažrte ali napihnjene. Ta hrana ni samo najlažja za naše telo, temveč tudi odlično poteši lakoto, pomaga znižati holesterol ter ovira absorpcijo maščobe v telo.

5. Jejte uravnoteženo in raznovrstno.
Določene diete predstavljajo pomanjkanje določenih hranilnih vrednosti, ki jih naše telo potrebuje kot npr. kalcij ter drugi vitamini in minerali. To lahko za naše telo predstavlja grožnjo, poslabšanje počutja in porušitev telesnega ravnotežja. Če hočete izgubiti kilograme na zdrav način, je potrebno jesti hrano iz vseh skupin. Za boljše rezultate jejte pri vsakem obroku vsaj tri vrste hrane od spodnji skupin:
1. žitarice in kosmiči
2. sadje in zelenjava
3. mlečni ali sojini izdelki z nizko vsebnostjo maščobe
4. pusto meso, ribe in oreščki

6. Zmanjšajte vnos tekočih kalorij in povečajte vnos vode.
Zmanjšajte količino že narejenih sokov, pijač z mehurčki, kupljenih smoothijev, športnih pijač in alkohola, saj predstavljajo tekoče kalorije, ki lahko nezavedno vodijo do večje telesne mase. Pazite, da boste uživali bolj »zdrave pijače« kot so voda, sadni in zelenjavni sokovi ter nesladkani čaji. Konstanten vnos tekočine oz. vode je namreč zelo pomemben, saj vašemu telesu omogoča, da vse telesne funkcije delujejo normalno. Namreč ko smo dehidrirani, postanemo žejni, in takrat velikokrat naredimo napako, da žejo zamenjamo z lakoto in tako pričnemo jesti.

7. Izogibajte s praznim kalorijam.
Če je le možno, iz svojega jedilnika črtajte vso junk hrano, saj vsebuje »prazne« kalorije brez hranilnih vrednosti. Če se ji ne morete upreti, pa se izognite vsaj hrani, ki jo opisujejo kot pečeno, hrustljavo, saj ima ta garantirano najvišjo vsebnost kalorij. Prednost črtanja »junk« hrane se ne bo poznala le na vaši denarnici, temveč vam bo zato hvaležno tudi telo, saj se prazne kalorije v telesu le »nabirajo«.

8. Izogibajte se rafiniranim maščobam, prečiščenim mokam ter sladkorju.
Rafinirane industrijske maščobe, kot so nekatere vrsta olja in margarine so nasičene maščobe, ki jih lahko nadomestimo z "boljšimi" maščobnimi kislinami, kot so olivno olje, olje koruznih kalčkov, nerafinirano sončnično olje, sojino olje, itn.
V prečiščeni beli moki ostane od prejšnjega  polnovrednega žitnega zrnja skoraj samo škrob.  ter sedemkrat manj vitaminov, šestkrat manj železa, minimalni ostanki kalcija in skoraj nobenih drugih rudnin. Te sestavine pa so še kako pomembne za prekrvavitev ožilja in normalno delovanje živčevja. Ne pozabite – maščobe in sladkorji so bogati s kalorijami in revni v hranilni vrednosti.

9. Energijsko hrano vnašajte premišljeno!
Ne pozabite, da se kalorije v energijskih pijačah, tablicah, športnih napitkih in gelih seštevajo, kljub temu, da jih vnašate med delom ali rekreacijo. Zaužijte jih torej samo takrat, ko jih telo dejansko potrebuje.

10. Postopno hujšanje.
Ciljajte na postopno izgubo telesne maščobe. Verjetnost, da boste kilograme hitro spet pridobili nazaj je večja, če ste jih izgubili na hitro, kot če ste jih izgubili postopoma. Prehitro hujšanje namreč ne pomeni izgube odvečne telesne maščobe, temveč izgubo mišične mase in telesne tekočine. Naj vam ne bo cilj stradanje, temveč naj vam cilj predstavlja izguba 1 kilograma na teden, kar predstavlja še optimalno vrednost.

 

NAZAJ